Motivasi Dalam Pembelajaran Dan Pengajaran Secara Atas Talian Dan Bersemuka: Satu Tinjauan Terhadap Pelajar IKMAS: Motivation in Online and Face-To-Face Learning and Teaching: An Observation Towards IKMAS Student - Mohd Ali , Ainul Nadzifah; Mohd Tawil, Siti Syarah; Supani, Shuhaib; Abang Ariffin, Abang Zainal Abidin (Sains Insani, 2022)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji motivasi pelajar terhadap pembelajaran dan pengajaran berasaskan dalam talian dan bersemuka. Sampel kajian terdiri daripada 102 orang pelajar Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak (IKMAS). Penyelidik menggunakan pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk tinjauan. Item-item soal selidik menggunakan skala Likert telah dibina bagi setiap pembolehubah dan data dianalisis secara deskriptif iaitu mencari nilai kekerapan, peratusan, dan min. Hasil kajian menunjukkan motivasi pelajar terhadap pembelajaran dan pengajaran dalam talian adalah pada tahap rendah iaitu skor min 2.18. Dapatan daripada pembelajaran dan pengajaran secara bersemuka pula menunjukkan bahawa pelajar bermotivasi mengikuti pembelajaran dan pengajaran secara bersemuka dengan nilai skor min 3.51. Ini bermakna pembelajaran dan pengajaran dalam talian kurang berkesan berbanding bersemuka. Oleh itu, kaedah pembelajaran dan pengajaran dalam talian perlu diberi perhatian agar pelajar dan pensyarah dapat merasai keseronokan sesi PdP dalam talian.